Marktmaandag ☕️: dit moet jij weten over de financiële markt deze week
De belangrijkste financiële gebeurtenissen in 5 minuten. Lekker voor bij de koffie.
Geachte investeerders,
Bitcoin is koersrecords aan het verbreken en de Spot Bitcoin ETFs halen wekelijks voor miljarden dollars aan kapitaal binnen. Dat is fantastisch, belangrijke en daar moeten we natuurlijk van genieten. Zeker nadat we in november 2022 nog een dieptepunt van 15.500 dollar bereikten.
Maar de belangrijkste ontwikkeling die bitcoin het afgelopen jaar doormaakte is in mijn optiek de verandering in zijn status, die het gevolg is van de erkenning van bitcoin als een legitieme investering door BlackRock en zijn CEO Larry Fink.
In de onderstaande video zien we Larry Fink, de machtigste financier ter wereld, beargumenteren waarom bitcoin volgens hem de moderne versie van goud is. Terwijl hij in 2017 nog riep dat de koersexplosies van bitcoin alleen maar lieten zien hoeveel geld er in het criminele circuit zit.
Het narratief rondom bitcoin verandert.
Waar ons dat precies gaat brengen tijdens deze bullrun is lastig te voorspellen. Tot nu toe zijn de rendementen van bitcoin van cyclus op cyclus gedaald.
Maar ditmaal hebben we dankzij de Spot Bitcoin ETFs voor het eerst een pre-halving all-time high weten te noteren, krijgen we in april nog de halving, nemen de zorgen over de staatsschuld van Amerika toe en beginnen de Westerse centrale banken binnen enkele maanden met het verlagen van de rentes.
Er lijkt zich een ultiem scenario te vormen voor bitcoin tijdens deze bullmarkt. Als we de stijging van $20.000 (all-time high 2017) naar $69.000 (all-time high 2021) weten te evenaren in deze bullrun, dan zou dat een bitcoin koers van $238.050 opleveren.
Nu klinkt dat wel heel extreem, maar fundamenteel staat bitcoin er goed op. We gaan het rustig meemaken de komende maanden.
Een “zachte landing” is de algemene consensus
Dan is het weer tijd voor de gezondheid van de Amerikaanse economie, waar vrijwel iedereen op dit moment lyrisch over is. Ondanks de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) is de algemene consensus dat we een “zachte landing” krijgen.
Een zachte landing houdt in dat de Federal Reserve erin slaagt om de inflatie terug te brengen tot 2,0% zonder een recessie te veroorzaken.
De bovenstaande grafiek toont hoe vaak de woorden “zachte landing” voorbijkomen op de Bloomberg Terminal (nieuwsplatform). Zoals je kunt zien is de zachte landing momenteel hip, maar dat zagen we ook in 2000 en 2007. We weten allemaal hoe dat is afgelopen, namelijk in recessies… een harde landing dus.
Nu is een recessie hiermee niet gegarandeerd, maar het is wel iets om in de gaten te houden en niet met oogkleppen op in de bullmarkt-polonaise mee te lopen.
Ook het aantal faillissementen in Amerika loopt snel op, maar zit nog niet op een zorgelijk niveau. Zie dit wederom als een waarschuwing om scherp te blijven en je ogen open te houden of in ieder geval om iedere week twee keer De Geldpers te lezen haha.
Wat betekent een recessie voor de financiële markt?
In theorie betekent een recessie dat de werkloosheid oploopt, de winstgevendheid van bedrijven daalt en de economie krimpt. Doorgaans gaat dat gepaard met dalende koersen op de financiële markt.
Waarom? Mensen verliezen hun banen en moeten investeringen verkopen om het hoofd boven water te houden.
Aan de andere kant is er volgens mij ook een ander scenario mogelijk. Als er een recessie komt, dan moet de Amerikaanse centrale bank ingrijpen (lees: de rente verlagen en financiële assets uit de markt opkopen). Heel plat gezegd gaat tijdens recessies de geldprinter aan.
Nu de staatsschuld van Amerika met ~34,5 biljoen dollar op een kritiek punt is gekomen, begint het erop te lijken dat mensen het vertrouwen in de Amerikaanse dollar op de lange termijn verliezen.
In de vorige editie van De Geldpers nam ik de onderstaande grafiek onder de loep. Hierin zien we de goudkoers stijgen, terwijl er sprake is van een positieve reële rente (rente hoger dan de inflatie). Normaal gesproken is een positieve reële rente (dalende paarse lijn) negatief voor de goudkoers. Nu zien we de goudkoers stijgen, terwijl de rente hoger is dan de inflatie.
Dat is raar, omdat investeerders over het algemeen kiezen voor staatsobligaties als er sprake is van een positieve reële rente. Daarmee kunnen zij immers “risicoloos” een hoger rendement dan de inflatie verdienen.
Nu zien we de goudkoers stijgen en dat kan weleens een belangrijk signaal zijn. Namelijk het signaal dat men het vertrouwen in de Amerikaanse dollar verliest, omdat de hoge rentes betekenen dat de overheid nog meer in de problemen komt (lees: ze moeten meer rente over hun schulden betalen, waardoor het begrotingstekort toeneemt en ze nog meer schulden opbouwen).
Mocht er een recessie uitbreken, waardoor de Amerikaanse centrale bank en de overheid moeten inspringen met steun (lees: de geldprinter), dan zou dit proces - de vlucht naar schaarste - weleens in een stroomversnelling kunnen raken.
Volatiele week in aantocht
Dat ons een volatiel weekje te wachten staat zien we niet alleen aan de bitcoin koers die momenteel explodeert. Ook het aandeel van Nvidia heeft namelijk een bewogen weekend achter de rug en dat is bijzonder, omdat de traditionele financiële markt officieel gesloten is in het weekend.
Er bestaan echter 24-uur platforms voor aandelen en daar kende Nvidia een volatiele zondag. Eerst viel het aandeel naar -6%, om vervolgens naar +3% te stijgen en daarna weer naar -2% te zakken in een tijdsbestek van 5 uur.
Terwijl de markten nog niet eens open zijn…
Het belooft met name een volatiele week te worden vanwege de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) die op dinsdag binnenkomt. In januari viel de inflatie hoger uit dan verwacht (en gehoopt), waardoor de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank op de lange baan zijn geschoven (juni 2024)
Wat dat betreft zou het fantastisch zijn als blijkt dat de inflatie deze week lager uitvalt dan gehoopt. Dan kan de Amerikaanse centrale bank eerder beginnen met het verlagen van de rente en krijgen risico-assets als bitcoin en aandelen een extra zetje in de rug.
Op donderdag krijgen we dan ook nog de Producer Price Index (PPI) die door velen wordt gezien als een voorloper van de CPI. Producenten rekenen de prijsstijgingen namelijk door in hun producten, waardoor we de ontwikkeling van de PPI vaak later terugzien in de CPI.
Als klap op de vuurpijl staat er voor volgende week woensdag weer een rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank op het programma. We zitten momenteel dus volop in een financiële vuurwerkshow, die een hoop volatiliteit met zich mee lijkt te brengen.
De Geldpers van komende zaterdag belooft dan ook een bijzondere editie te worden. Voor deze week is het advies: riemen vast, probeer je emoties de baas te blijven en dan zien we elkaar weer heelhuids op de zaterdag.
Voor nu veel dank voor het lezen!
Thom
Disclaimer: ik doe uiteindelijk ook maar wat. Zie mijn verhalen vooral als een vorm van vermaak en zeker niet als beleggingsadvies. Het volgen van mijn handelingen is volledig op eigen risico. De kans is aanwezig dat al je zuurverdiende spaarcenten in rook opgaan als je mijn ideeën kopieert. Wees dus voorzichtig en doe mij vooral niet na.
Na je tip over het boek de bitcoin standaard ben ik daar ook zeker van overtuigd en vooral nu is het actueel met de geldpers die vollebak draaid denk ik dat er veel mensen opzoek zijn naar die schaarste.
Maar er zijn toch qua altcoin die wel waarde zoude kunnen gaan toevoegen als in betrouwbaren systemen? Bitcoin werd vroeger ook veel beweerd dat er geen onderliggende waarde aan zat (die waarde geven wij er zelf aan natuurlijk)
Cardano is naar mijn idee erg veel bezig met ontwikkeling en toepassingen aan het zoeken in de wereld.
Echter als dit niet lukt maar wel een nieuwe ath neerzet ben ik alsnog tevreden.
Ik heb sterk het gevoel dat in de ontwikkeling in web3 en ons online leven er meerdere crypos zijn die een grote rol gaan spelen.
Ik heb niet de technische kennis en alle inhoudelijk kennis van alle ontwikkelingen maar ik heb er wel geloof in.
Het wordt een intressante tijd denk ik in ieder geval :D
Groetjes Aike
Hoi Thom, ik zie dat bitcoin nu boven zijn ath staat. Maar qua altcoins zie ik dat bij die van mij nog niet(cardano, ripple, chromia) denk je dat het altcoin seizoen nog moet beginnen of zou bitcoin qua markt dominantie gegroeid zijn en uitlopen op de concurrentie?